Paastumine ja paastust väljumine

Paastust väljumine kestab sama kaua kui paast. Paastust väljumine kestab sama kaua kui paast. Paastust väljumise ajal mitte lisada toidule soola ega suhkrut.  Esimesel päeval pidada söögikordade vahel vähemalt kahetunnine paus, et magu saaks taas harjuda toidu seedimisega.  Kellele sobib, võiks enne sööki lugeda söögipalve. Süües tuleks täielikult söömisele keskenduda ning mäluda korralikult igat suutäit (vedelikke piisavalt kaua suus loksutada).

Paastust väljumise esimesel päeval on põhirõhk vedelikel. Alustage tasapisi monokultuuridega (süüa korraga ainult ühte toitu). Olla ettevaatlik, kui peaks tekkima hundiisu – selle korral võib abi olla päevalilleseemnete närimisest.

Söömine pärast paastust väljatulekut: ideaalis on hea, kui magu on täidetud  ¾ ulatuses tema mahust, kusjuures pool magu oleks toidu, veerand vee ja veerand õhu päralt.

Paastust väljumise esimene päev

Hommikul juua sidrunivett (2 pooleliitrist tassi, kummalegi lisada poole sidruni mahl).

Kui soovid endast võimalukult palju mürke välja tuua, joo pool tundi pärast vee joomist värskelt pressitud varsselleri mahla (400-500ml). Inimene saab vajalikud soolad köögiviljadest, aga me lisame juurde lauasoola, mis koormab organismi. Selleri naatriumsoolad aitavad ülearustel sooladel kehast väljuda.

Sobivad teed päeva jooksul: üheksavägine, võilillejuur, hibiskus, käokuld (maksale hea), kummel, ingver jne. Neeruprobleemide puhul osta apteegist neeruteed.

Kohe peale hommikust jooki teha linaseemnekeedus: 1 klaasile keevale veele lisada 3 tl linaseemneid ja keeta segu u 3 minutit, kuni segu muutub kissellitaoliseks. Nõrgalt jahtunud keedisele võib soovi korral lisada sidrunit ja mett. Linaseemnete kerge kuumutamine on oluline sinihappe väljutamiseks. Linaseeme soodustab seedimist, teeb soole limaseks, kõrvaldab gaasid ja lõõgastab lihaseid. Samuti sisaldab linaseeme palju kaltsiumi. 2 tunni jooksul peale linaseemnekeeduse joomist mitte tarvitada toitu, et maol oleks võimalik tööle hakata, sest magu oli viidud väga aeglasele töörežiimile.

Kasulik on tarvitada värskeid või külmutatud ja sulatatud mustikaid või mustikakisselli (lisada pisut tärklist ja roosuhkrut). Aitab soolt veelgi puhastada – mustikas toidab häid baktereid ja aitab kahjulikke baktereid välja tõrjuda.

Lõunaks võib teha aedviljakeeduleeme ilma soolata, maitsestatud maitsetaimedega (nt basiilik, till jne).  Aedviljadena kasutada brokkolit, lillkapsast, porgandit, kaalikat, naerist jne. Keeduleent juua ligikaudu pool liitrit kuni liiter.

Järgmise toidukorra vahele jätta vähemalt 2 tundi. Õhtul oleks hea süüa endale sobivaid puuvilju.

Paastust väljumise teine päev

Hommikul alustada nagu 1. päeval (sidrunivee või tee, sellerimahlaga).

Hommikuks sobib smuuti (omal valikul: banaan, hurmaa, pirnid, ploomid ja rohelised maitsetaimed, hea on lisada mustikaid.) Smuutit võib valmistada ka kõrvitsast.

1-2 korda päevas süüa toorest riivitud porgandit sidrunimahlaga. Portsion olgu 50-100 gr. Porgandi tööks on soole puhastamine naastudest, mis võisid jääda veel sooleseina külge. Soovi korral võib porgandi asemel süüa keedetud ja riivitud peeti.

Lõunaks saab süüa eelmisel päeval keedetud köögivilju (võib maitsestada nt karulaugu või murulauguga vm). Oluline on toit suus korralikult peeneks närida, et see seguneks süljega.

Õhtuooteks võib olla röstitud küüslauguleib (kellele leib sobib), et tasakaalustada soolestiku mikrofloorat.

Õhtuks sobib ahjus küpsetatud kartul, bataat ja selleripulgad.

Paastust väljumise kolmas päev

Alustada taas sidrunivee ja poole tunni pärast sellerimahlaga, nagu 1. päeval.

Hommikuks sobib smuuti või veega keedetud kaerahelbepuder. Soositud on toortoit  – rooma salat, lehtsalat, seller, petersell jne. On 2 teooriat. Üks teooria pooldab paastust väljumist kuivatatud puuviljadega, teine teooria aga pooldab kõige värske söömist (näiteks idud). Valida endale meelepärane mudel.

Lõunaks teha kartulipuder roheliste maitsetaimedega, ilma piimata. See toit on hästi aluseline ja tasakaalustab mao keskkonda. Soovi korral võib süüa ka hoopis hautatud köögivilju.

Õhtu poole on soovitatav hautatud punane peet. Neile, kellel on kalduvus kõhukinnisusele, sobib toores peet.  Siin võib toidusedelisse lisada juba ka kitsejuustu. Väga kasulik on ka lahjendatud jõhvikamahl, mis aitab muuta meie organismi aluselisemaks.

Paastust väljumise neljas päev

Inimene kuulab oma keha ja toob sisse need toiduained, mida keha vajab. Süüa võib juba natukene linnuliha (kana, kalkun). Kala ja sea- ning loomaliha esialgu vältida.  Punane liha, sea ja loomaliha on väga happelised, seepärast oleks hea neist esialgu hoiduda. Kalatoite võib süüa alles alates seitsmendast päevast.

Paastust väljumise viies päev

Kombineerida endale sobilikke toiduaineid, tunnetades oma keha vajadusi. Oma harjumuspärast menüüd võib muuta.